״בנפול אויבך״ על היצירה ויוצרה טייס המיראז׳ יצחק ניר
״בנפול אויבך לא תשמח״ (משלי, כד, יז)
במלאת 54 שנים להפלה הראשונה של מטוס המיראז׳ בשורות חיל האוויר הישראלי ו-50 שנה לסיומה של מלחמת ההתשה בקיץ 1970 נביא כאן את סיפורה של יצירתו
של האמן וטייס הקרב יצחק ניר:״בנפול אויבך״.
יצירה השואבת השראה מימיו כטייס מיראז׳ במלחמת ההתשה. ביצירתו זו מעניק לנו יצחק ניר, מוותיקי טייסי הקרב בחיל האוויר, נקודת מבט רגישה וייחודית לנושא היסטורי המרתק של קרבות האוויר בזירת המזרח התיכון ובכלל …ולמעשה קרבות אוויר ״הדוקים״ מטווח קרוב שבו משתמשים הטייסים בתותחים ובטילי אוויר-אוויר מונחי חום הם כיום נחלת העבר -יש לזכור שקרב האוויר האחרון שבו מטוס קרב ישראלי הפיל מטוס קרב של האויב התחולל בשנת 1985!.
ביום חמישי 18.6.2020 פגשתי אותו בביתו בתל-אביב וראיינתי אותו אודות יצירתו ״בנפול אויבך״. היה זה מפגש תיעודי מעשיר ומעורר השראה!
נביא כאן דברים בשם אומרם -הנה הסרטונים:
טייס הקרב הוותיק רס״ן מיל. יצחק ניר על השפעותיו של קרב אוויר שניהל במיראז׳ במלחמת ההתשה מול מטוס סוחוי 7 מצרי:
מה היו מקורות ההשראה והחזון ברקע הציור ״בנפול אויבך״?
מה הייתה תחושתו של טייס המיראז׳ הצעיר סרן יצחק ניר נוכח מותו של טייס אויב שאת מטוסו הוא הפיל?
כיצד ״נכון״ להציב ולהציג את הציור ״בנפול אויבך״?
יצחק ניר שומר בחדר העבודה שלו שתי מזכרות מרגשות מהמיראז׳:
אם היו שואלים את הילד יצחק ניר שנולד ב-1 בנובמבר 1943 בקיבוץ ״השומר הצעיר״ מרחביה שבעמק יזרעאל: ״מה אתה רוצה להיות כשתהיה גדול״?
סביר להניח שהיה משיב: טייס וצייר.
ומגיל מאוד צעיר, הוא דאג ללמוד ולתת לעצמו את הכלים הנדרשים לשני התחומים.
כילד בן חמש, חווה יצחק ניר התקפות אוויריות של מטוסים עיראקיים במלחמת העצמאות ולמעשה היה המפגש הראשוני שלו עם מטוסים טראומטי למדי.
ובכול זאת חלם משחר ילדותו להיות טייס: בשלב הראשון הוא קרא בשקיקה את הגיליונות עבי הכרס של בטאון חיל האוויר ובנה בחריצות טיסני דאון מבלזה.
ואז לנגד עיניו, סיימו את הכשרתם בקורס טיס, בזה אחר זה, כמה מבני המחזורים שלפניו והם היוו עבורו מודל ומופת וידעו להשיב על חלק משאלותיו.
כנער הגשים את חלומו ויצא לטיסת סולו בדאון ובפייפר בשורות גדנ״ע אוויר.
כאשר סיים ניר את קורס טיס מספר 41 ב-1963 ונענד בכנפי הטיס הנחשקות על-ידי אלוף עזר ויצמן, מפקד חיל האוויר דאז – הוא הגשים את החלק הארי של חלומו והיה לטייס קרב בחיל האוויר:
לאחר שהוכשר כטייס אורגן בקורס אימון מבצעי בטייסת 113 בחצור וכטייס מיסטר בטייסת 109 ברמת-דוד ולחם בקרבות מלחמת ששת הימים כטייס ווטור בשורות טייסת 110 ברמת-דוד -הלך ונרקם בתודעתו חלום חדש: להיות טייס מיראז׳ – מטוס הקרב המתקדם ביותר שבו הצטייד החיל שנה קודם לכן וה “יהלום שבכתר״ בסדר הכוחות של צה״ל באותם ימים. כאדם שמגשים את חלומותיו, ביצע ניר את ההסבה ל-״שחק״ (שמו העברי של המיראז׳) בימי מלחמת ההתשה ונקלט כטייס יירוט בטייסת 119 בתל-נוף. היה זה רקע טבעי ביותר לחלומו הבא: ליירט ולהפיל מטוסי אוייב בקרבות אוויר -שהרי זוהי תכלית קיומו כטייס מיראז׳. גם הגשמת החלום הזה לא איחרה לבוא בתקופה הסוערת של קרבות האוויר מעל לתעלת סואץ בחזית המצרית ובשמי רמת הגולן בחזית הסורית של מלחמת ההתשה. ניר רשם לזכותו באותם ימים שתי הפלות וודאיות של מטוסי אויב. אחת מהן – הפלה של מטוס סוחוי 7 מצרי ומות טייסו הצעיר, שלא הצליח לנטוש אותו – הותירה בניר חותם עז שלא נמחה.
לפני כתשע שנים ב-2011
ביטא יצחק ניר את תחושותיו ומחשבותיו כשהשלים את ״בנפול אויבך״. טייס הסוחוי ומטוסו היו בדמיונו של ניר לציפור יפה ואצילית שנפגעה קשות והיא צוללת אל מותה הבלתי נמנע. ניר הציג את יצירתו לציבור הרחב בשורת תערוכות, אשר זכו לחשיפה ציבורית ותקשורתית רבה. רס״ן מיל. יצחק ניר הוא כיום קברניט בדימוס באל-על, מומחה לבטיחות טיסה, סופר, פעיל חברתי, אמן ואוצר אמנות.
תודתנו לך מקרב לב יצחק ניר ולחיי הגשמתם של חלומותיך הבאים?
Related posts